Náladovka a Hrabal

Libeň... rozfragmentovaná, děravá, je jí vidět do dvorků, kde se žije. Libeň špinavá a opravdová, neučesaná, ale taky spořádaná a důstojná, když se v neděli jde na vycházku podél Rokytky. Důstojnost ulice a rozbordelenost dvorku. Libeň ještě s chudými lidmi, s hospodskými pajzly, s líbeznou Rokytkou. Rozbitá Libeň, malebná Libeň.
Do toho se stěhuje nakladatelské družstvo. K místními koloritu přidává podmračené tiskaře v bílých pláštích a zasněné redaktory, kteří mají věčně nos v knihách. Šéfredaktor, redaktor, korektor, grafik, obchoďák... v domě bydlí a zároveň pracují. V kanceláři se všichni sejdou, do tiskárny chodí natěšeně.
Ráno si dají snídani na pavlači, všichni se tam vidí a mávají na sebe z různých pater. Pak se jde do práce. Někdo psát, někdo klikat, někdo tisknout. Na oběd jdou spolu nebo s kamarády, někam na Palmovku. Odpoledne to nějak odkroutí. A pak zpátky do bytu, vyzvednout děti, nechat je pobíhat po zahradě. Dát si vínko. Na terase? Na střeše? V zahradě? Číst si knihu na pavlači, dokud nerozsvítí pouliční lampy.







Hrabal, Svatby v domě

Comments